Visar arkiv från oktober 2017

Vad man INTE gör på ett flygplan

Jag har skrivit om detta förut. Etik och moral på ett flygplan. Just nu när jag skriver detta befinner jag mig på 10.000 meters höjd. 
Jag har full förståelse för att alla inte flyger så ofta, men det finns ändå en del ”oskrivna” regler som även de som inte flyger så ofta bör följa och framför allt tänka på när man delar ett litet utrymme med över 200 andra människor. 
1. Drick dig inte berusad innan du går på planet. Eller på planet. Det är både respektlöst emot personalen och mot andra passagerare

2. Om möjligt undvik att röka eller spraya på dej starka parfymer innan du går på planet, åter igen detta för att det är en cylinderformad, trångt utrymme där många människor ska vistas under en längre period. Visa respekt. 

3. Är du sjuk. Stanna hemma. 

4. Ta INTE med dig egen mat in på flygplanet. Om du har små barn, ta med kex och färdigskuren frukt om du måste. MAN äter ABSOLUT INTE STARK DOFTANDE MAT så som HAMBURGARE, POMME FRITES eller TONFISKSMÖRGÅSAR. Ät innan du går på eller handla på flyget. Det är inte en picknick du är på. Det är ett transportmedel. Som du delar med andra. 

5. Lär dina barn att SITTA STILL i ett flygplan. Det ÄR ingen lekplats. Även här finns förståelse för spring i benen. Men sätt GRÄNSER. Det är du som föräldrar som LÄR dina barn hur man beter sig på ett flygplan. MAN sitter På sin plats. Att springa i gången är HELT OACCEPTABELT. 

6. Man lär också sina barn att INTE klättra över sätena. 

7. Man använder HÖRLURAR om man ska lyssna, se eller använda teknik med ljud. 

8. Man är trevlig mot PERSONALEN. De jobbar långa dagar med få pauser. De är där för din SÄKERHETEN. 

9. Under servering sitter man ner. 

10. Man talar i normal samtalston och väljer sina ord. Det är oerhört lyhört på ett flygplan. 

11. Fis inte!!! Skämt ? Nej! Om du verkligen måste ”släppa väder” håll dej och gå på toaletten. Förbered dig inför resan genom att äta hälsosamt, drick mycket vatten och har du problem, gå till toaletten. Snälla!!! 

12. Ta inte för stora handbagage. Jag fattar – JAG reser bara med handbagage. MEN – lägg hellre en väska på bandet än att släpa med dig stora, otympliga väskor in i planet. Andas och planera din packning. 

13. Är du flygrädd? Prata med personalen. De är ofta fantastiska. Berätta redan i check in att du är rädd. Berätta när du går på planet. Personalen är där för DEJ. De är oerhört proffsiga.välj flygbolag med omsorg. Det lönar sig. 

14. Planera din resa, va i god tid. Ladda ner appar, information och ha alltid en ”back up” plan – OM planet är försenat, om någon mår dåligt, är rädd – vad gör vi då? 

15. Andas….. 

Jag älskar att resa. Men människor som inte följer ovan visar på orespekt, ovana och ohyfs. Något som inte borde förekomma – oavsett om du reser en gång vart tionde år eller varje månad. 

Namaste

Instagram