Gör en egen sänggavel

Jag får alltid mycket frågor om sänggavlar, hur man ska göra, vad behöver man för material etc. Här är en liten resume och några färdiga så kanske ni får lite sovrums-göra-om-feeling i mellandagarna om det kliar i göra-om-fingrarna.  😉

MATERIAL

20121211-084831.jpg

Spånskiva eller MDF, jag brukar köra spån, det är lite tungt med stora MDF-skivor när man jobbar själv. Brädgården/byggvaruhuset kapar till.
Skumgummi köper jag hos Ohlssons tyger och skär till. Brukar ta till ca 5mm extra på varje sida.

20121211-084902.jpg

Spänn vadd över skummgummit med en häftpistolen.
Vadd finns i tygaffären.

20121211-090147.jpg

Om man använder ett fast tätt tyg/möbeltyg behövs inget mellantyg. Men om tyget som i detta fall, är ett lite stretchigt sammetstyg eller ett tunt tyg där vadden riskerar att smyga igenom, kör jag ett fodertyg för stabilitetens skull.

20121211-090158.jpg.

Klipp bort överflödigt ”fluff”.

 

20121211-090204.jpg

Häfta fast sluttyget. Jag brukar göra gavlarna 1.30-1.50 cm höga, i barnrummet något lägre när det ofta är smalare säng. Det är flott med ännu högre gavlar speciellt när det är högt i tak.
Ps. Man får fuska lite på baksidan, det syns ju ändå inte…  😉

20121211-090209.jpg

Om det går är det lätt att ha en gavel som står på golvet. När det är trångt kan man snåla på utrymme och skippa ”tjocket” hela vägen ner. Här hade det inte gått att öppna dörren…

SÅ HÄR BLEV DET…

20121008-095249.jpg

…i övernattningslyan.

SNEDKAPAD TILL VINDEN

Hos My där det var lite trångt, men några cm snedkap fick jag in en dubbelsäng och en bra höjd på gaveln.

GOSIG MANSCHESTER TILL ETT BARNRUM

PÄLSGAVEL MED PÄLSÖVERKAST

I Alex tonårsrum.

HÄNGANDE GAVELDYNA…

20121211-092302.jpg

…till en barnjärn-växasäng började jag med i gårkväll. Lilla Ludvig i huset jag jobbar med nu, ska få en röd Cars-dyna för att mysa till det. Klädde en bit skumgummi med vadd som jag handsydde fast.. Sydde ett fodral som med band ska sättas fast på sängen. Resultatet i hans rum får ni se inom snar framtid.

MÅLAD SÄNGGAVEL…

…har jag gjort hos Anna W i sommarhuset i Torekov. Vill ni se hur man gör, kika in här.

Nu ska jag innan jag fortsätter med all tygfixande, besöka Galleri SO i Kungsträdgården där Plain Vanilla har utförsäljning tisdag och onsdag. Kläder och smycken till härliga julklappspriser utlovas. Fast jag ska hämta min riktigt varma fårskinns/moccapäls som jag beställde på Formex i februari. Lite väl sent dock p.g.a. olika omständigheter, men vintern är lång!

Välkomna kära bloggläsare!
Ha det gott!
Kram Susanne

I dagens lucka, Rainforest Moisture balsam för håret.

22 reaktioner på “Gör en egen sänggavel”

1 2 3 4
 • Linda skriver:

  Det här kan nog lätt bli mellandagssysselsättning :) hur bred tycker du man ska göra till en 180 säng? Har du ngt bra=hjälpsamt trävaruhus att rekommendera? :)

  • Susanne Nordström skriver:

   Hej!
   Tack för era positiva kommentarer!
   Maria och Kerstin, de står utmärkt på golvet. Flyttar du sängen så flytta bara ut gaveln lite nertill och luta mot väggen. Vill man hänga upp på väggen så gör det, känns lite onödigt bara, skönt att bara ställa dit.
   Tack söta Maggie, kul att du Instagramtaggade mej, fina bilder på vackra prästen. Kraaam
   Linda, jag brukar göra några extra cm på varja sida. Fredells kan jag rekomendera, dit går mina snickare och fixar åt mej. Spånskivorna ligger på 1.20 jag brukar skarva på en bit ”spån” med skarvjärn så att jag får önskad höjd.
   Lycka till Marit, härligt för sonen med en gavel när julgranen åker ut.
   Söta Rosa,

 • Kerstin skriver:

  Fint!! Jag SKA fixa detta hemma, skitsnyggt! Jag undrar samma som Maria, står den bara på golvet? Eller ska den fästas i väggen?

  Tack för alla tips och all härlig inspiration!

 • Maggie skriver:

  Åh, vilka fina gavlar du har gjort. Så många olika varianter. Din fantasi verkar inte känna några gränser :-)
  Det blir verkligen en sån där härlig och lyxig hotellkänsla med dem. Fiint!

  Ha en skön kväll min vän.

  Kram Maggie :-)

 • Maria Höglund skriver:

  TACK för ännu utförligare instruktion än tidigare! Min man är HELT övertygad om att ”den kan ju inte bara stå på golvet” Men det kan den visst det säger jag – för så gör Susanne.
  Tippar den när man drar ut sängarna??
  Kanske något för mellandagarna?

 • Mikael skriver:

  Sugen på att börja blogga och kanske tjäna en liten slant på det? testa samma blogg portal som jag använder, jag har trevlig erfarenhet av den. Eller bloggar du på en annan portal som inte ger några pengar så kan du importera din gamla blogg till denna. Använd denna länk för att komma igång http://www.nattstad.se/blogga?r=795801
  Vi kanske ses där? :)

1 2 3 4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram