Troll

Jag har jobbat med nättroll i över 8 år, jag vet hur de funkar. De ”vanliga” nättrollen. Sedan finns det de som bara är troll. Som tar nätet ut i verkligheten. De sätter troll ut i verkligheten. De vet inte alltid vilka stenar de sätter i rullning. Det är läskigt. De förstör faktiskt människors liv. 

Jag vet också vad läsandet av andras liv kan göra med dig – om du inte som vi ”vanliga hobby cybersurfare” gör, när varningsklockorna börjar ringa – slutar läsa,stänger av datorn, pussar dina barn, föräldralåser vissa sidor och pratar med dina nära och kära. 

Ja när du inte gör det. Utan tar friheten att sitta kvar, skriva elakheter, hota eller än värre skrida till verk med hemskheter. I verkligheten. 

Jag har arbetat med polisen, socialen och psykologer genom mina år. Jag har raderat trådar och gett svar på tal. Jag har fått skriva anmälningar och printat ut hundratals sidor i bevismaterial, coachat så kallade ”värdar” som frivilligt kastar sig ut i cyberspace medan vi andra sover för att skydda, stötta, ge svar på tal, avslöja trollen och finnas där – när det händer.
När man är offentlig så syns man mer än den generella ”sociala” personen på nätet. 

Trollen tror att de känner personen i fråga. Vissa får fler troll efter sig än andra. Ibland  kan jag tro att det är slumpen. Ibland har man bara otur och ett troll snubblar över någon stackars mamma som startat en liten blogg för att skriva av sig, hon får sedan höra att hon är en dålig mamma, ful mamma, att hennes barn inte borde få vara hos henne etc eller  ett litet inredningskonto på instagram som spammas med elaka kommentarer och hot. Jag har mött dem alla. De utsatta. 

Jag har också stött på trollen. Både de stora och de små. Jag förundras alltid. Hur små de är. Hur fel de har. Hur ”vanliga” de är. Hur de avslöjar sig, men tror att de inte syns. Inte hörs. Man ser alltid trollen om man tänder lampan. 

Det jag egentligen vill säga är att:

Var rädda om er där ute i cybervärlden. Och tala med era barn och barnbarn. Med era vänner. Och framförallt. Trolla aldrig. Ni hittas. Utsätt inte människor för elakheter eller anklagelser. Som du inte direkt kan säga till deras ansikten. 

Namaste och massor av ljus till alla er goda ljusbärare där ute<3

Namaste

10 reaktioner på “Troll”

 • Helena skriver:

  Tack för kloka ord och en toppenbra blogg! Jag läser regelbundet men kommenterar sällan.
  Vill även tacka för bra resetips! Min man bokade en långweekend till Chicago i höst. Han åker med våra två äldsta barn medan jag får lugn och ro hemma med vårt då nyfödda barn. När han googlade att resa dit med barn så hittade han ditt inlägg!

 • Rosa skriver:

  Så sorgligt att de finns men tack för att ni gör allt för att hitta och stoppa de, ett fantastiskt jobb i det dolda.

 • lasueca skriver:

  <3…visst har jag sagt att du är bra och att jag gillar dig..visst?! <3

 • Annica skriver:

  Åh, känner så väl igen det där. De som kommenterar varje inlägg med något negativt, de som letar upp minsta lilla för att ha något att klaga på. Hade en sådan person efter mig en gång, men.. Hon fick mig. Jag tog bort den bloggen. Har nu börjat om på en helt ny blogg.. Men känner jag måste bli starkare och mer hårdhudad på något sätt.

 • Karin skriver:

  Å Emilia , du är så klok, stark och modig. Vilket jobb du har! Jag är jätterädd för troll. Har en vännina som fick yta adress pga ett troll på en familjesajt hon besökte. Det är viktigt att du tar upp detta. Du verkar vara en så fin person, tack igen för din genomhärliga ärliga blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram